Festival Internacional
de Cinema del Vi
Del 7 al 17 de novembre al Penedès
Del 27 de novembre al 1 de desembre al Priorat

Notícies


12/11/2023

‘Wounded Land’, la història de resistència dels viticultors ucraïnesos, guanya el Most 2023


El seu director, Roman Zajac, ha pogut assistir al festival gràcies a un permís especial del seu país

El festival ha rebut 5.400 espectadors, xifra rècord en la seva història

El Most Festival Internacional de Cinema del Vi ha lliurat avui els premis de las seva 12a edició durant la gala de cloenda presentada per Xavier Graset. La pel·lícula de tancament ha estat Blind Ambition, un relat sobre quatre refugiats que, després d’escapar de la gana i la tirania a la seva terra natal, Zimbàbue, formen el primer equip de tast de vins del seu país. El Most ha gaudit durant aquests dies d’una afluència de públic molt satisfactòria, 5.400 persones. Aquesta xifra és rècord del festival, la segona millor xifra és el 2017 amb 5.120 espectadors, seguit del 2019, amb 4.899 espectadors. Del 22 al 26 de novembre, el festival es trasllada al Priorat amb més projeccions i activitats al voltant de la cultura del vi.

Les dues seccions a competició del Most Festival 2023, Collita i Brot, han celebrat aquest vespre els seus premis.

Els premis de la Collita 2023 (cinema del vi) han estat atorgats per un jurat format per Carolina Astudillo, realitzadora, professora, periodista, i membre de la Academia de Artes y de las Ciencias Cinematográficas de España; Miquel Hudin, filòleg d’anglès, periodista del vi, i autor de diferents llibres sobre vins d’arreu del món; Ivan Pintor, Doctor en Comunicació Audiovisual, assagista, professor de la UPF i guionista; Josep Sucarrats,  periodista especialitzat en gastronomia, director del projecte editorial Arrels; i Eva Vicens, periodista i sommelier, directora de Vadevi.cat -publicació digital de vins-. 

El film que ha rebut el Gran Premi del Jurat ha estat Wounded Land, de Roman Zajac, centrat en el gir de les vides dels viticultors d’Ucraïna amb l’esclat de la guerra. El director ucraïnès ha pogut assistir al Most gràcies a un permís especial atorgat a última hora pel seu país i ha dedicat el premi als viticultors, enòlegs i sommeliers, víctimes de la guerra. El Premi Vi Català ha recaigut en Qui sembra, parla. Qui escolta, cull, de Manel Cortés, un retrat de la cooperativa Agrícola Corbera d’Ebre que mostra el jovent a la vinya i el valor del cooperativisme. El Premi al Millor Treball de Ficció ha estat per Las gotas de Dios, una minisèrie creada per Quoc Dang Tran i basada en un manga sobre una família dins el món del vi. 

El guanyador del Premi al Millor Treball Documental ha estat Coule / Presse, de Matthieu Desbordes, una immersió sensorial en la producció del vi. El Premi al Millor Treball Promocional se l’ha endut l’espot Y el sol se convirtió en vino, una peça original i sorprenent que reforça el posicionament de marca dels vins de Jumilla. Per últim, el Premi Sostenibilitat ha estat per Crush: Message in a Bottle, de la canadenca Maya Gallus, el seguiment d’un any en la vida d’enòlegs i viticultors artesanals.

El Brot, l’altra secció a competició del festival que recull una acurada selecció de curtmetratges d’arreu de l’estat, ha desvelat els noms del treball premiat. Amb un jurat format per Pattie Clapés, crítica cinematogràfica; Miquel Romans, director de cinema, i Daniel Sabaté, especialista en efectes especials, el Premi Brot 2023 ha estat per Fin, de Fernando Reinaldos, una tendra història sense diàleg d’una parella de dones que s’enfronten a l’Alzheimer. El jurat ha decidit atorgar mencions especials als curts Pisanka, on una conversa entre amigues es converteix en quelcom terrorífic, i Dona, sobre el procés de donació d’òvuls.

El Premi del Públic de la secció Brot ha estat pel curtmetratge Paris 70, de Dani Feixas, també al voltant de la temàtica de l’Alzheimer i els cuidadors, protagonitzat per Luisa Gavasa i Alain Hernández.