Festival Internacional
de Cinema del Vi
Del 7 al 17 de novembre al Penedès
Del 27 de novembre al 1 de desembre al Priorat

Notícies


08/11/2023

L’actriu Nora Navas rep el Premi Honorífic del Most 2023: “Així com les pel·lícules es fan en família, el vi, també”


El Most Festival Internacional del Cinema del Vi encara la seva recta final al Penedès. En els últims dies, Vilafranca i diversos municipis propers han celebrat la cultura vitivinícola amb projeccions, tastos i activitats relacionades.

Aquest vespre, en el marc de la tercera sessió Brot, dedicada als millors curtmetratges de la temporada, el festival ha lliurat el Premi Most Honorífic 2023 a l’actriu Nora Navas, en reconeixement a la seva carrera professional, plena de cinema, teatre i televisió. Navas ha agraït el premi: “Em sento molt afortunada d’haver rebut aquest premi que abans s’ha entregat a persones a les que admiro com Julieta Serrano, Josep Maria Pou o Candela Peña. El maridatge del Most està molt ben pensat perquè així com les pel·lícules es fan en família, el vi, també. Es necessita una terra fèrtil, que seria el guió; es necessita també una llavor, que serien els actors, i la meteorologia, que seria tota la gent que acompanya la pel·lícula.”

Nascuda a Barcelona el 24 d’abril del 1975, Nora Navas va debutar el 1999 amb la pel·lícula d’Agustí Vila Un banc al parc. A aquesta cinta la van seguir Las vidas de Celia, Lo bueno de llorar o l’exitosa Pa negre. El primer Goya el va rebre el 2010 per aquesta pel·lícula d’Agustí Villaronga, quan el jurat la va premiar per la Millor Interpretació Femenina Protagonista. L’actriu catalana també va estar nominada en dues ocasions més, el 2015 per Felices 140 i el 2013 per Tots volem el millor per a ella. Finalment, guanyaria el seu segon Goya amb la Millor Interpretació Femenina de Repartiment per Libertad, de Clara Roquet.

En els últims anys ha aparegut en pel·lícules com Adú, Dolor y gloria, Durant la tempesta o Miel de naranjas. Tot i això, Navas ha passat la major part de la seva carrera sobre els escenaris, amb clàssics majúsculs com Les bruixes de Salem o La casa de Bernarda Alba. És una de les actrius millor valorades del panorama espanyol i la seva carrera l’avala, per això el Most ha decidit retre-li un merescut homenatge.

En la sessió Brot 3 s’hi han presentat els curtmetratges Dona, d’Alexandre Lemus Gadea; El cacharrico, d’Oscar Toribio Carbayo; Santorini, el paradís del parkour, de Biel Macià; Humbug Manor, de Juan Carlos Mostaza; Flechas, d’Imanol Ruiz De Lara; El paso, de Santiago Olivera, i Partículas sin masa, de Joel Munu.