Festival Internacional
de Cinema del Vi
Del 7 al 17 de novembre al Penedès
Del 27 de novembre al 1 de desembre al Priorat

Notícies


13/09/2021

El Most Festival estrena seu a l’Uruguai amb la primera edició del ‘Most vino al Sur’


El festival de cinema organitzat pel VINSEUM aterra per segona vegada a Llatinoamèrica, ara amb un programa que desplega a l’Uruguai el talent català cinematogràfic i vitivinícola.

Del 22 al 26 de setembre el Most Festival torna a Sud-Amèrica per estrenar ara la seva primera edició a l’Uruguai. Després de passar enguany per terres argentines, el Most organitza una nova versió del festival penedesenc que, sota el nom de Most vino al Sur, es podrà viure per primera vegada a Canelones (la principal regió vitivinícola del país) i a Montevideo.

Aquesta joint venture neix d’una estreta relació forjada entre els anys 2014 i 2018, arran d’un projecte de cooperació per al desenvolupament enoturístic que va unir Canelones, la principal regió de vins d’Uruguai, amb el Penedès, amb la Intendencia de Canelones i el VINSEUM com a referents. Al 2017 Uruguai va ser el país convidat de la setena edició del Most, i va ser llavors quan una nodrida delegació de Canelones va descobrir el festival de primera mà. Allà es posava la llavor del que quatre anys més tard esdevindrà el primer Most Festival uruguaià, el Most vino al Sur.

Amb la primera edició uruguaiana, el festival exporta una selecció de pel·lícules que llueix el talent cinematogràfic del nostre país d’ahir i d’avui, gràcies a la complicitat de la Filmoteca de Catalunya i de l’Institut Ramon Llull, que també mostra la realitat vitivinícola catalana, a la vegada que remarca el caràcter internacional de l’únic festival de cinema del vi del país. D’entre les pel·lícules del vi en destaquen els treballs de dos realitzadors penedesencs, 40 Hectàrees: la terra i el pagès de Pep Puig (2018), i La vinya i la banya de Raimon Coll (2016), així com Revolución líquida (2018), la descoberta de la nova sumilleria a través dels ulls de la catalana Clara Isamat.

En total s’han programat nou sessions amb cinc pel·lícules del vi, dos films clàssics de la cinematografia catalana i dos dels treballs més destacats del cinema català contemporani.

El cicle està coorganitzat per la Intendencia de Canelones, la Intendencia de Montevideo, l’Institut Ramon Llull i VINSEUM, compta amb la participació de la Filmoteca de Catalunya i de la Cinemateca Uruguaya, i te el suport de l’ICEC l’Ajuntament de Vilafranca, de l’Instituto Nacional de Vitivinicultura (INAVI), de la Asociación de Turismo Enológico de Uruguay (ATEU) i de la Agencia Nacional de Desarrollo (ANDE).

Selecció del Most vino al Sur.

Pel·lícules del vi:

40 hectàrees. La terra i el pagès, de Pep Puig, Catalunya (Espanya), 2018. Premi Vi Català al Most 2018 i premi del jurat al festival Oenovideo 2019.

Revolución líquida, de Clara Isamat, Catalunya (Espanya), 2018. Premi Projecció Internacional al Most 2018.

La vinya i la banya, de Raimon Coll, Catalunya (Espanya), 2016. Premi del jurat al festival Oenovideo 2017.

Vitis Prohibita, le retour des cépages Résistants, d’Stéphan Balay, França, 2019. Gran Premi del Jurat al Most 2019.

Las voces del vino. Capítulo 2, d’Alejandro Biondo  i Fondo Vitivinícola de Mendoza, Argentina, 2019.

Clàssics del cinema català (selecció del programa Bàsics & Singulars de la Filmoteca de Catalunya):

Vida en sombras, de Lorenzo Llobet Gràcia, Catalunya (Espanya), 1948.

Cuadecuc, vampir, de Pere Portabella, Catalunya (Espanya), 1971.

Cinematografia contemporània catalana:

Incerta glòria, d’Agustí Villaronga, Catalunya (Espanya), 2017.

La hija de un ladrón, de Belén Funes, Catalunya (Espanya), 2019.