Festival Internacional
de Cinema del Vi
Del 7 al 17 de novembre al Penedès
Del 27 de novembre al 1 de desembre al Priorat

Notícies


03/10/2023

Viticultors d’Ucraïna i de l’Etna, sommeliers de Zimbàbue, la realitat del vi natural i de les denominacions d’origen, entre les propostes de Collita 2023


La 12a edició del Most Festival Internacional de Cinema del Vi serà un mirall de l’estat actual de la cultura vitivinícola, ja sigui en el nostre territori o en països més llunyans.  Del 2 al 12 de novembre, el Penedès tornarà a ser el centre del cinema del vi, amb projeccions, tastos i activitats, i del 22 al 26 el festival es traslladarà al Priorat.

La secció Collita del Most, dedicada a les produccions internacionals més recents en matèria del vi, tractarà aquest any un ampli ventall de temàtiques. Les obres presentades a concurs ofereixen una mirada diversa i transversal a la cultura mundial del vi i conviden al debat posterior, acompanyat d’un tast per gentilesa dels nostres cellers col·laboradors. La funció que desenvolupen actualment les denominacions d’origen, les pràctiques ecològiques i la consolidació del vi natural, l’impacte de la guerra d’Ucraïna en els seus viticultors, la cultura enòloga israeliana, el vi que es produeix al volcà més gran d’Europa, o la proesa d’un grup de sommeliers de Zimbàbue, són alguns dels temes que es plantegen, entre molts altres. 

En total, 46 obres procedents de tretze països diferents competiran pels Premis Most, que seran el resultat de la deliberació d’un jurat format per experts en el món del vi i el cinema: Carolina Astudillo, realitzadora, professora, periodista, i membre de la Academia de Artes y de las Ciencias Cinematográficas de España; Miquel Hudin, filòleg d’anglès, periodista del vi, i autor de diferents llibres sobre vins d’arreu del món; Ivan Pintor, Doctor en Comunicació Audiovisual, assagista, professor de la UPF i guionista; Josep Sucarrats,  periodista especialitzat en gastronomia, director del projecte editorial Arrels; i Eva Vicens, periodista i sommelier, directora de Vadevi.cat -publicació digital de vins-.

Un tast de Collita 2023

La contra etiqueta, el que es veu i el que es beu (Clara Isamat, Espanya)

Una reflexió actual sobre el paper de les denominacions d’origen. Clara Isamat ens apropa a una altra realitat del món del vi que reivindica l’artesania com una mirada diversa del territori que enriqueix el panorama vitivinícola, més enllà de les regulacions estancades en el temps de les denominacions d’origen.

Crush: Message in a Bottle (Maya Gallus, Canadà)

Un retrat cinematogràfic d’un any en la vida d’enòlegs i viticultors artesanals seguint, molt de prop, els reptes que s’han de superar per produir una ampolla de vi excepcional. El gran vi comença a la vinya, i Crush explora un moviment creixent a la indústria, en el qual enòlegs i viticultors es dediquen a pràctiques ecològiques o sostenibles a la vinya i tècniques de baixa intervenció al celler.

Wounded Land (Roman Zajac, Estats Units)

Viatjant per l’Ucraïna devastada per la guerra, s’expliquen les històries de viticultors i agricultors ucraïnesos que, contra tot pronòstic, continuen produint activament durant la guerra i protegeixen el seu país. Ajuden com a voluntaris o lluiten com a soldats mentre defensen la seva terra, que les forces armades russes estan destruint. Abans de la invasió, alguns estaven construint el seu negoci, però avui es veuen obligats a treballar encara més per mantenir viu el seu esperit emprenedor.

Holy Wine (Snow R. Shai, Israel)

Un documental revelador sobre la cultura israeliana i els enòlegs que la fan. El vi d’Israel, ric en història antiga, comença a la Mediterrània oriental. Però a l’era moderna, tota una indústria s’ha convertit en captiva de les seves arrels profundes i el seu patrimoni cultural. Mentre els enòlegs lluiten per construir una nova cultura del vi, s’adonen que hi ha una força interior entre ells, que obstrueix l’abast mundial dels seus vins aclamats per la crítica. 

La révole nature (Aline Geller, França)

Primer va ser només una anècdota, limitada a un grapat de viticultors i un grup selecte de consumidors iniciats, però poc a poc, dins el mercat, el vi natural s’està tornant més democràtic. Actualment es percep com un mètode de producció i consum respectuós amb la natura i les persones. Està inspirant noves vocacions i torna a encantar i sovint desacreditar el món agrícola. Des d’estrelles fins a pioners i neoenòlegs, La révole nature es proposa descobrir l’home i la dona que hi ha darrere dels vins naturals actuals.

I vigneri (Elisabetta Cina, Itàlia)

El documental explica la història dels viticultors autòctons de l’Etna, de la seva tasca centenària com a pagesos, constructors i custodis de vinyes i paisatges als vessants del volcà més alt d’Europa. A Catània l’any 1435, es va establir la Maestranza dei Vigneri que després de 500 anys és una realitat, encara avui dia a l’Etna i a l’est de Sicília, que salvaguarda les tradicions mil·lenàries, protegeix la biodiversitat i respecta la dignitat del treball humà. El resultat? Vins amb ànima, vi humà.

Blind Ambition (Robert Coe i Warwick Ross, Austràlia)

Després d’haver escapat de la fam i la tirania a la seva terra natal de Zimbàbue, quatre refugiats han vençut les dificultats per convertir-se en els millors sommeliers de Sud-àfrica. Impulsats per un optimisme implacable, la passió pel seu ofici i l’orgull nacional infrangible, formen el primer equip de tast de vins de Zimbabwe i posen la mirada en el cobejat títol de “Campions mundials de tast”. Des del moment en què arriben a França per competir, aquest equip d’inconformistes capgira un establiment de privilegi i tradició.