Festival Internacional
de Cinema del Vi
Del 3 al 13 de Novembre

Notícies


20/09/2022

El Most homenatja la terra i la dona en la seva 11a edició


El Festival Internacional de Cinema del Vi, que tindrà lloc del 3 al 13 de novembre al Penedès i del 23 al 27 al Priorat, ha seleccionat 39 treballs procedents de 9 països

El Most presenta la imatge de l’edició 2022. Creada per l’estudi barceloní Els catalans, la imatge de l’onzena edició és un homenatge a l’essència primigènia del vi: la terra on creix el raïm. Per altra banda, el festival ja ha seleccionat les pel·lícules que es projectaran dins la secció Collita 2022. Una selecció que reivindica amb més força que mai el paper de la dona al món de la vinya i del vi.

Pel que fa a la imatge del Most 2022, el concepte pivota al voltant d’una peça tèxtil creada expressament pel festival per Gina Nadal, artista catalana resident a Manchester. En una edició on el país convidat serà Geòrgia, el Most recupera la tradició, els orígens, l’artesania, i la terra del vi.

La peça és un tapís que recrea el territori vinícola com una geometria abstracta en que s’hi entreveuen les seves parcel·les i terrasses, com un mosaic a vista d’ocell. L’obra no està finalitzada, al contrari: els seus fils estan encara per teixir, perquè sempre espera una nova collita. Es barreja allò ja assentat (tradició) amb noves possibilitats encara per teixir (innovació). El joc culmina capgirant la imatge del tapís penjat. Allò que semblaven fils encara per teixir esdevé pluja. Perquè, com diuen els autors de la imatge, “del cel cau l’aigua que acaba fent germinar la vinya, el tapís del vi”.

Gina Nadal és una dissenyadora tèxtil amb una formació professional especialitzada en el teler de baix lliç. Va estudiar el Grau universitari d’Arts i Disseny a l’Escola Massana. Posteriorment viatja a Anglaterra, on ha cursat un postgrau en disseny gràfic de moda a la Manchester School of Art. Ha col·laborat amb el Macclesfield Silk Museum, la Manchester Art Gallery i la BBC.

 

La Collita del Most 2022, l’espill en clau de vi que reivindica un món millor

El comitè de selecció del festival ja ha fet la seva tria pel que fa als treballs que competiran a la secció Collita, dedicada al món del vi i de la vinya. Seran un total de 39 obres procedents de nou països diferents, amb un 31% de títols catalans (56% catalans i espanyols) i un 44% d’internacionals. Una collita que enguany ha crescut amb  metratge total, 1.216 minuts, un 35% d’increment respecte el 2021.

Com ja és habitual, el cinema del vi torna a ser el marc més apropiat per poder prendre consciència dels reptes que afronta la societat del segle XXI per poder viure en un món més just, més verd i en pau. La Collita 2022 reivindica més que mai el paper de la dona al món del vi d’ahir, d’avui, de sempre. I ho fa a través de 13 treballs dirigits per dones, (més de la meitat dels documentals presentats), i amb fins a sis audiovisuals que posen el focus central del discurs en la figura de la dona.

Altres temàtiques destacades que ressonaran a les sales del Most 2022 són el conflicte, la memòria històrica i les noves tendències respectuoses amb la terra i conscients de l’emergència climàtica.