Festival Internacional
de Cinema del Vi i el Cava
9a edició
7-17 de novembre 2019

Seccions

Collita
La millor selecció internacional de treballs audiovisuals sobre la vinya, el vi i el cava. Secció a competició.
Jurat
Sara Pérez, Elaboradora de vi
Sara Pérez Em costa explicar la meva trajectòria professional en el món del vi deslligant-la de la meva família, de la meva formació i del meu creixement personal i em costa perquè no segueix un camí recte, prèviament traçat sinó més aviat es va bifurcant mil vegades enfonsant-se com una arrel en diferents disciplines. La meva incursió en el món del vi comença amb l’aventura familiar de traslladar-nos a viure al Priorat, i amb una mirada infantil d’estar-hi per plantar, per regar, per entrebancar-me, per caure, per aixecar-me i per preguntar-me mil vegades què feia jo allà entre pedres… Amb mirada adolescent vaig fer la primera verema dels Clos a l’any 89… I després de diferents tombs a la vida, amb 24 anys vaig decidir iniciar el que seria la gran història de la meva vida. Corria l’any 1996 i començava al món del vi de la mà del meu pare. L’any 2000 inicio el camí sense retorn de l’agricultura ecològica juntament amb el René , i ens adonem que la nostra vida sencera pren sentit quan revalorem les varietats autòctones… Mas Martinet, Cims de Porrera, Hereus de Ribas, Vall Llach, Celler del Roure, Mustiguillo, Venus La Universal, La vinya del vuit, Partida Bellvisos, Dominio do Bibei…. Els projectes que m’han donat la vida… Priorat, Binissalem, València, Utiel Requena, Montsant, Ribeira Sacra… Les zones vitícoles on he après… Garnatxa, Carinyena, Gargollassa, Mandó, Bobal, Garnatxa peluda, Mencía, Caíño, Sousón….. Les diferents expressions de la llibertat… I des de la distància que ara el temps m’atorga, descobreixo i redescobreixo allò que vaig aprendre en tots els meus estudis, en tots els meus viatges, de totes les converses, els intercanvis, els tastos, les discussions, les passejades… I em sorprenc descobrint que estudiar filosofia em va permetre la possibilitat d’entendre que en la recerca està el camí, i que ambdós sorgeixen de la profunditat de l’ésser humà..  I que d’aquest lloc tant remot, neixen tots els meus vins.    
Montse Serra, Periodista cultural i vinícola
Periodista cultural i vinícola i fundadora de Vibop Edicions. Ha estat redactora cultural en mitjans com VilaWeb, TV3, El Temps, BTV i la productora MediaPro. El 2008 funda la revista Papers de Vi a Alella. Aquest 2018 ha iniciat Vibop Edicions amb la col·lecció Envinats, que vincula el vi amb la creació. Els dos primers títols: Josep Roca, a l'avantguarda del vi i Les olors en la literatura, a cura de l'escriptor Vicenç Pagès Jordà. Són a punt d'aparèixer dos títols més: Vins de memòria, de diversos autors, i Vins, vinets i vinasses, d'Enric Satué. També organitza activitats culturals i vinícoles com ara Literatures amb sentits, Tasts narrats i la Nit de la Pansa blanca. Tota la informació a www.vibop.cat.
Tono Folguera, Productor audiovisual
Membre de les acadèmies de cinema espanyola i catalana i vice-president de la Federació de Productors Catalans, Proa. Amb més d’una trentena de documentals i ficcions estrenades, ha guanyat diversos festivals i premis Goya i Gaudí amb pel·lícules com 10.000 Km, Julia Ist, Tierra Firme, Arrugas, Bicicleta, cullera, Poma, Petitet o Priorat.
Marta Selva, Programadora
Marta Selva Masoliver llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la UAB, ha estat professora associada de Teoria i anàlisi del film i la televisió a la UAB (1993-2003)i a la Universitat Rovira i Virgili (2006-2016). Professora del Màster de Documental Creatiu de la UAB, del Postgrau de la Diplomatura de Pau i  del Màster de Gènere i Comunicació de la mateixa Universitat. Ha impartit també classes a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Oberta de Catalunya . Codirectora de la Mostra Internacional de films de dones de Barcelona. Codirectora de continguts també de la cooperativa Drac Màgic de de 1979.
Premis
Premi Vi Català
Gran Premi del Jurat
Premi Projecció Internacional
Premi al Millor Treball Documental
Premi al Millor Treball de Ficció
Premi al Millor Treball Promocional
Premi Arrels
Brot
Una selecció acurada de la fructífera producció de curtmetratges del país. Secció a competició.
Jurat
Daniela Feixas, Actriu, guionista i dramaturga
Desirée de Fez, Crítica de cinema
Desirée de Fez (@DesireedeFez) és crítica de cinema a Fotogramas, Rockdelux i els programes La Finestra Indiscreta i El Suplement de Catalunya Ràdio. També és columnista a El Periódico de Catalunya i col·laboradora habitual del programa de TVE Página Dos (La 2), del qual coordina i presenta la secció de cinema. Membre de l'equip del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges, dirigeix el podcast sobre fantàstic i terror Marea Nocturna i imparteix classes a l'escola FXCinema.
Autora dels llibres Películas clave del cine de terror moderno (Robinbook), Pantalla Rasgada: Quince conversaciones con cineastas y escritores sobre sueños y cine (Arkadin Ed., coescrit amb Jordi Sánchez-Navarro), i Lo imposible (Norma) i Un monstruo viene a verme: el arte de la película y la visión de sus autores (Norma), aquests dos últims sobre les pel·lícules de J.A. Bayona, també ha participat de nombroses publicacions col·lectives. De la seva labor com a coordinadora destaquen les publicacions per al festival de Sitges Neoculto (Calamar), Takashi Miike: La provocación que llegó de Oriente (Calamar) i Seven. Los pecados de David Fincher (Tyrannosaurus).
Tariq Porter, President de la Federació Catalana de Cineclubs i programador.
Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Cinema i TV a la Universitat Ramon Llull. Ha escrit crítiques cinematogràfiques per a revistes com Serra d'Or, Blisstopic o Mabuse, i ha treballat com a programador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Festival de Menorca i en diferents departaments d'altres festivals com FIDOCS (Xile). Ha dirigit dos curtmetratges ("Fusta" (2016) i "Cendra" (2018) i també ha escrit el guió del documental "Miquel Porter i Moix, La república de la llibertat i el bon humor", que s’estrena a televisió a finals de 2018. Durant tres anys va ser l’encarregat de comunicació de l'Acadèmia del Cinema Català, així com editor de la publicació monogràfica dels Premis Gaudí. Actualment presideix la Federació Catalana de Cineclubs i, juntament amb Ana Sánchez, sota el nom de Trafalgar, coordina campanyes de comunicació i premsa de diversos festivals i estrenes cinematogràfiques. Anteriorment ha exercit de jurat a diversos festivals: Caminhos do Cinema Português (Portugal), Festival de Sitges, Galway Film Fleadh (Irlanda) o Etiuda&Anima (Polònia)
Premis
Premi del Jurat
Premi del Jurat Jove
Premi del Públic - Premi Domènech Vidal
Gran Reserva
Secció de pantalla gran que recull una acurada selecció internacional de pel·lícules de preestrena.
Mini Most
Una cita ineludible per a un públic famíliar amb ganes de gaudir del millor cinema d’animació internacional.
Hits Most
L'oportunitat de reviure amb intensitat treballs que han marcat una fita ineludible en l'audiovisual, el cinema i el vi.